Tips Nöje

104-årig läkare: Motion är överskattat.

104-årig läkare: Motion är överskattat.

Ephraim Engleman är 104 år gammal och jobbar fortfarande som läkare, och han har inga planer på att gå i pension. Hans bästa tips för ett långt liv: skippa motionen. – Jag har aldrig varit särskilt fysiskt aktiv och jag tycker att motion är överskattat, säger den pigge 104-åringen till Today Health och skrattar.

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

Ephraim Engleman är 104 år gammal och jobbar fortfarande som läkare, och han har inga planer på att gå i pension.
Hans bästa tips för ett långt liv: skippa motionen.
– Jag har aldrig varit särskilt fysiskt aktiv och jag tycker att motion är överskattat, säger den pigge 104-åringen till Today Health och skrattar.

När första världskriget bröt ut var Ephraim Engleman 3 år gammal. I dag är han 104 år gammal och bor i San Francisco i USA. Han bor tillsammans med sin fru som är 99 år gammal. De har varit gifta i 73 år.

loading...

Foto: Youtube.

Och tros sin imponerande ålder lever Ephraim Engleman ett mycket aktivt liv. På vardagarna går han upp vid 07.30-tiden och går till jobbet. För han har ju inte gått i pension ännu. Han är reumatolog och direktör vid Rosalind Russell-Ephraim P. Engleman Rheumatology Research Center och jobbar tre dagar i veckan.
– Jag har inte så många patienter längre, men jag gör många administrativa saker som direktör för vårt forskningscentrum, säger han till Today Health.
På kvällarna och helgena umgås han med familjen och spelar fiol.

Han berättar att han inte funderar så mycket på sin ålder, även om han ständigt blir överöst med frågor om den. Framför allt vill alla givetvis veta hans hemlighet till ett långt liv.
– Jag antar att det är fantastiskt att jag är 103 år, men det är viktigt att komma ihåg att ålder – det är bara en siffra. Jag är för upptagen för att tänka på min ålder, sa Ephraim Engleman innan sin födelsedag.

Men lite tips för ett långt liv har han, och han delar gärna med sig av dem. Först erkänner han att motion och sport aldrig har varit hans grej.
– Jag har aldrig varit särskilt fysiskt aktiv och jag tycker att motion är överskattat, säger 104-åringen till Today Health. Motionera lite om du vill, men inte för mycket.

loading...

Foto: Youtube.

Han vet att läkare brukar rekommendera motion för ett hälsosamt liv. Men Ephraim Engleman har aldrig brytt sig om det. Han berättar att han aldrig har rökt och mycket alkohol har det inte blivit av. Kanske lite vin ibland bara. När det kommer till mat äter han vad han tycker om. Till frukost blir det ofta ägg och rökt lax, på lunchen en macka och på kvällen en soppa eller kyckling. Och han älskar glass, speciellt vaniljglass.
– Det är viktigt att njuta av livet och tycka om det du äter. I hela mitt liv har jag ätit det jag tycker om, berättar Ephraim Engleman.

Andra tips han har för att leva ett långt liv är att välja sin parter med omsorg, ha sex och njuta av sitt jobb. Han rekommenderar inte heller att man ska gå i pension frivilligt. Ephraim Engleman tycker även att man ska undvika vitaminer, ekologisk mat och specialdieter. Och det är väldigt viktigt att hålla igång hjärnan, vare sig det är med poker, musik eller korsord. Det viktiga är bara att man är aktiv.

Han uppmuntrar också till att använda käpp. Det har hjälpt honom mycket.
– Du kommer att bli förvånad över den respekt du får om du använder en käpp, säger 104-åringen.

Slutligen råder han alla som vill leva ett långt liv att vara lyckliga.
– Var glad och njut av livet. Och du måste fortsätta att vara ung, och det gör du genom att fortsätta att andas, det är superviktigt för att leva länge, avslutar 104-åringe med.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.

Поделиться в FacebookDela på Facebook!