Video Nöje

Hon flätar hästens man med ett otroligt resultat. Men anledningen till varför är minst lika makalös!

Hon flätar hästens man med ett otroligt resultat. Men anledningen till varför är minst lika makalös!

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

Hästar är inte bara vackra på insidan, med sitt sociala och intelligenta sätt att vara, utan också fantastiska djur att titta på. Ibland kan man förutom en fladdrande man se otroligt vackra kreationer i hästarnas manar, men vi visste inte att det fanns så mycket att lära sig om detta!
 
Traditionen att fläta hästarnas man funnits i århundraden, och har sina rötter i europeiska folksägner. Tidigare var flätningen mer av funktionell betydelse, då hästarna användes inom transport, militär eller vardagliga arbetet. Idag är flätningen ett vackert sätt att vårda hästens hår, samtidigt som den ges ett per polerat och professionellt uttryck.

loading...


Instagram /_headup_healsdown_

Vad som föregick hästens flätning var de mytomspunna ”älvknutorna”. Enligt gammal folksägen, brukade älvor smyga sig in i stallen på nätterna och knyta knutar i manen på hästarna. När hästens man var tovig, brukade då älvorna använda tovorna som sadlar och rida hästarna ut i natten. I verkligheten uppkommer dock tovor i håret precis på samma sätt för hästar som det gör på människor – genom exempelvis vind eller att håret gnuggas mot en annan yta.

loading...


Instagram / em_cleg

En annan gammal teori är att flätorna var ett sätt för tjuvar att märka de hästar han potentiellt ville stjäla. Men med tiden insåg folk att det fanns betydligt enklare anledningar att fläta sin hästs man eller svans. Beroende på tävlingsnivå, kan en tight fläta eller knutar visa på att man tar hand om sin häst på ett professionellt sätt. Vissa raser presenteras dock traditionellt med en lös, flygande man.

loading...


Instagram / pony_trouble

Hunter Braids

Det finns flera olika flätningstekniker som kan användas till manen, och en klassiker är s.k. ”hunter braids”. Då används ett färgat garn som matchar manen på hästen, och knyter tillbaka till hur man förberedde sin häst för rävjakt förr i tiden. De tighta knutarna ger ett strikt och elegant intryck, och är en stapelvara på alla A-klassade shower.

loading...


Instagram / catmad02

Button Braids

Knutarna är för ett otränat öga snarlika ”hunter braids”, men är lite mer komplicerad att åstadkomma. Traditionellt görs denna fläta med nål och tråd, men kan också göras för hand med garn eller gummiband. Denna hårteknik används ofta inom dressyr.

loading...


Instagram / pintolouie86

Running Braid

Denna enkla med vackra frisyr är en utbakaddd fläta, som flätas längst med hästens halsrygg. Tekniken kräver en tjock och lång man och passar sig bäst för frieserhästar, andalusier, lipizzaner och andra liknande raser.

loading...


Instagram / meela9999

Continental Braid

Istället för en regelrätt fläta, är denna stil mer likt ett vävt mönster. Återigen, passar denna teknik bäst för hästar med lång man, då manen bör räcka minst halvvägs nedför nacken när flätan är färdig.

loading...


Instagram / theerinkennedy

Så länge som hästen är lugn och njuter, kan flätningen bli en både avslappnande och värdefull aktivitet för både häst och människa. Detta är bara ett litet urval av de olika stilar som finns, och när det kommer till manen är det är ingen brist på kreativitet i dagens hästshower. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

Loading...