Gåshud Video

Fyllan förstör hjärncellerna och 6 andra vanliga myter om hjärnan.

Fyllan förstör hjärncellerna och 6 andra vanliga myter om hjärnan.

Jag har fått höra att efter 20-årsåldern bildas inga nya celler i hjärnan, varje gång man dricker alkohol dör hjärnceller och att mäns hjärnor är större än kvinnors. Jag har aldrig riktigt reflekterat över vad som är sant eller inte, men mycket av det som sägs om hjärnan är inte sant. Illustrerad vetenskap har faktagranskat flera olika my...

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

Jag har fått höra att efter 20-årsåldern bildas inga nya celler i hjärnan, varje gång man dricker alkohol dör hjärnceller och att mäns hjärnor är större än kvinnors.

Jag har aldrig riktigt reflekterat över vad som är sant eller inte, men mycket av det som sägs om hjärnan är inte sant.

Illustrerad vetenskap har faktagranskat flera olika myter om hjärnan och rett ut vad som är sant och vad som är falskt. Här är sju myter om hjärnan.

1. Män har större hjärna: SANT

Enligt engelska forskare i Cambridge som har mätt vikten har män större hjärna än kvinnor. Men kvinnor: det är inget att misströsta över. Enligt Illustrerad vetenskap är den interna kommunikationen mellan de två hjärnhalvorna bättre hos kvinnor, vilket innebär att de snabbare kan växla mellan olika uppgifter. Andra skillnader är att frontalloben, som styr empati, är större hos kvinnor och delar av det limbiska systemet, som styr minnen, rädsla och andra känslor, är större hos män.

loading...


2. Vänster hjärnhalva är logisk, höger hjärnhalva kreativ: FALSKT

Myten om att hjärnhalvorna har skilda funktioner uppstod på 60-talet, skriver Illustrerad vetenskap. Även om vissa funktioner sker i ena delen av hjärnan brukar ingen ha en dominant hjärnhalva, enligt forskning från Utah i USA. Men forskare har länge avvisat att det är så det ligger till. I stället delar man in hjärnan i 52 olika Brodmannaområden, där alla områden är viktiga för olika uppgifter. Men även kopplingen mellan de olika områdena är viktig.

3. Vi utnyttjar bara tio procent av hjärnan: FALSKT

Det här är en vanlig myt. Även om vi inte använder hela hjärnan samtidigt hinner flera delar av hjärnan aktiveras under en enda aktivitet, skriver Scientific american. Tänk dig att du tar en promenad, till exempel i skogen. När du motionerar, samtidigt känner doften av barr, formulerar tankar, tittar vart du går och känner en sval bris mot huden aktiveras flera av hjärnans delar samtidigt – och det är betydligt mer än tio procent.

loading...


4. Hjärnan mixtrar med tidsuppfattning: SANT

När hjärnan ställs inför uppgifter den redan har löst anpassar den sig för att spara energi, enligt hjärnforskaren David Eagleman. Det innebär att om man tittar på en bild i lika lång tid flera gånger i rad upplevs visningarna som kortare och kortare. Detta kallas neural adaption och innebär också att vi inte alltid lägger märke till exempelvis detaljer eller välbekanta bakgrundsljud.

5. Varje gång vi dricker blir vi av med hjärnceller: FALSKT

Nej, när man vaknar med världens huvudvärk efter några glas vin har man lika många hjärnceller som dagen innan, enligt dansk forskning från 1993. Dock upptäckte forskarna att de vita områdena i hjärnan, där cellernas kommunikationsledningar går, var betydligt mindre hos alkoholister. Alkoholen bryter ner cellernas isolering och kan göra celler oanvändbara.

6. Spädbarn som lyssnar på Mozart utvecklas bättre: SANT och FALSKT

Den så kallade Mozarteffekten hamnade i fokus på 90-talet, när forskare hävdade att Mozart gör barn smarta. Det är inte sant att man måste lyssna på Mozart – däremot är det bra för barn att växa upp med musik. När barn lyssnar på musik eller lär sig ett instrument bildas nya kopplingar mellan hjärnceller, visar studier enligt Illustrerad vetenskap. Koncentrationen, inlärningsförmågan och språket förbättras också. Även unga foster kan uppfatta musik.

loading...


7. Det bildas inga nya nervceller hos vuxna: FALSKT

Tidigare påstod hjärnforskare att det inte bildas några nya nervceller efter födseln, men sedan hittade man fickor i hjärnan där nya nervceller bildas. Processen kallas neurogenes, och hjärnforskarna studerar nu detta vidare. I framtiden kan det innebära att läkare kan ersätta delar av hjärnan – ett stort hopp för patienter med Parkinsons sjukdom och alzheimers. För att få de nya nervcellerna ska frodas kan du bland annat sänka kaloriintaget, äta frukt och grönsaker och motionera, enligt Illustrerad vetenskap.

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

Loading...