Tips Video

Japanerna övergav tivolit 2001. 15 år senare avslöjar bilderna inifrån dess mörka hemlighet.

Japanerna övergav tivolit 2001. 15 år senare avslöjar bilderna inifrån dess mörka hemlighet.

Övergivna platser och byggnader är alltid fascinerade att ta en närmare titt på. Och i det här fallet tror jag ingen kommer bli besviken. Äventyrsparken ”Gullivers Kungarike” nära Mount Fuji i Japan var tänkt att locka tusentals besökare varje år. Parkens stolthet var en 44 meter lång staty av Lemuel Gulliver, karaktären från boken ”Gulli...

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

Övergivna platser och byggnader är alltid fascinerade att ta en närmare titt på. Och i det här fallet tror jag ingen kommer bli besviken.

Äventyrsparken ”Gullivers Kungarike” nära Mount Fuji i Japan var tänkt att locka tusentals besökare varje år. Parkens stolthet var en 44 meter lång staty av Lemuel Gulliver, karaktären från boken ”Gullivers resor”, skriven av Jonathan Swift.

Men efter öppningsdagen 1997 dröjde det inte länge innan parken övergavs. 4 år senare stod den helt tom, eftersom den inte lyckades locka till sig tillräckligt med besökare. Anledningen till att publiken uteblev? Parken låg väldigt nära den plats i Japans där väldigt många självmord begås…

 

”Gullivers resor” är av de mesta klassiska romanerna genom tiderna. Den har inspirerat miljoner skolbarn och vuxna med sin underhållande berättelse och satiriska undertoner. Mindre inspirerande är den övergivna japanska nöjesparken som är baserad på 1700-talsboken. Den byggdes i slutet av 1990-talet, men lämnades åt sitt öde efter stängningen 2001.

loading...

Nöjesparken öppnade nära Mount Fiji (bilden i bakgrunden) 1997 och kunde bland annat stoltsera med en 44 meter lång staty av Gulliver.

loading...

Den stora parken anlades inte långt från Japans mest ökända ”självmordskog”. Kanske hade den mörka atmosfären från den olycksbådande platsen en viss betydelse för att denna kusliga, övergivna nöjespark en gång misslyckas med att locka till sig besökare.

loading...

Nöjesparken ligger också bara stenkast från platsen där domedagssekten Aum Shinrikyo hade sitt högkvarter. Sekten blev världskänd efter saringasattacken mot Tokyos tunnelbana den 20 mars 1995, då 13 personer dödades och runt 1 300 skadades.

loading...

Statyn visar det ögonblick i boken då Gulliver överbemannas av lilliputtaner och blir bunden.

loading...

Entrén till nöjesparken. Fotograf Martin Lyle, 44, som besökt platsen och tagit bilder, beskriver den spöklika anläggningen som ”overklig”.

loading...

”Det kändes så konstigt att ligga i handflatan på en gigantisk man, omgiven av det fantastiska landskapet”, säger Martin.

loading...

Byggt på en något udda plats – mitt i ingenstans – var parken en konstig satsning från början till slut. När banken som finansierat parken gick i konkurs var Gulliver-parkens öde beseglat.

loading...

Tanken var att parkens närhet till det 3 776 meter höga Mount Fuji skulle locka några av de miljoner som besöker berget varje år. Men så blev det alltså inte.

loading...

Gulliver-parken var inte heller en nöjespark som alla andra. Det fanns knappt några åkattraktioner, spelmaskiner eller berg-och dalbanor. Besökarna fick nöja sig med en rodelbana, en liten järnväg och en linbana.

loading...

Säkerheten verkar i alla fall ha varit prioriterad.

loading...

Håll med om att det verkar vara ett rätt kusligt ställe?

loading...

”Jag kan förstå varför parken inte höll öppet särskilt länge. Jag skulle inte vilja åka till en nöjespark som ligger så nära massa läskiga och ondskefulla platser”, säger fotografen Martin Lyle.

loading...

Och nu återstår inte mycket kvar av Gullivers park.

loading...

Det blev istället en populär destination för nyfikna och fotografer som ville utforska övergivna platser.

loading...

2007 år revs parken med marken, men jag är glad att jag ändå fick en liten titt i Gullivers fascinerade, japanska värld!

loading...

Flickr/Mandias

Dela gärna vidare detta med dina vänner om du också vill att de ska få sig en rundtur på detta bortglömda ställe.

Поделиться в FacebookDela på Facebook!