Gåshud Tips

80 vilda biarter hotas i Sverige. Så här ser din mataffär ut utan bin.

80 vilda biarter hotas i Sverige. Så här ser din mataffär ut utan bin.

En av tre tuggor mat kommer från växter som pollineras av bin och andra pollinatörer, och utan bin skulle nästan 80 procent av den mat vi köper i affären försvinna. Men under flera års tid har situationen för vilda bin och humlor försämrats. I Sverige finns det knappt 285 vilda arter av bin och 80 av dem räknas som hotade.  

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

En av tre tuggor mat kommer från växter som pollineras av bin och andra pollinatörer, och utan bin skulle nästan 80 procent av den mat vi köper i affären försvinna.

Men under flera års tid har situationen för vilda bin och humlor försämrats. I Sverige finns det knappt 285 vilda arter av bin och 80 av dem räknas som hotade.

 

En orsak till att bina dör ut är dagens skogs- och jordbruk. Stora enformiga åkrar ersätter ängar och betesmarker, vilket leder till att det blir ont om föda och boplatser för bina. Även nya insektsbekämpningsmedel riskerar att döda dem.

För att öka medvetenheten om hur viktiga bina är för oss, tog matbutiken University Heights Whole Foods Market tillfälligt bort alla produkter som kommer från växter som är beroende av pollinatörer. Resultatet är verkligen skrämmande.

loading...

Bildkälla

Här är några exempel på varor som skulle försvinna i våra butiker om bina inte fanns:
äpplen
lök
avokado
morötter
mango
citroner
lime
zucchini
squash
äggplanta
gurkor
selleri
gröna lökar
blomkål
purjolök
grönkål
broccoli

Hur kan vi då göra för att rädda bina från hoten? Att välja ekologiskt i butiken är ett ett val som gör stor skillnad, enligt Naturskyddsföreningen. Studier visar att ett ekologiska jordbruket bidrar till fler bin, humlor och fjärilar överlever.

Vi på Newsner tycker alla bin är värda att räddas. Gilla gärna om du tycker det också.

Поделиться в FacebookDela på Facebook!