9 saker du lärt dig om överlevnad som istället kan få dig dödad

9 saker du lärt dig om överlevnad som istället kan få dig dödad

Du har säkert fått höra olika saker om hur du överlever i olika krissituationer. Men vad stämmer egentligen – och vilka ”tips” kan få dig dödad istället?

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

1. Om du blir biten av en orm så måste du suga ut giftet

Falskt.

Ormens gift går in i blodomloppet mycket snabbt och det stannar inte vid själva bettet, så att försöka suga ut giftet är helt meningslös.

Om du dessutom sätter din mun på bettet så får du ännu mer gift i dig. Det bästa sättet för att överleva ett ormbett är istället att dricka mycket vatten och ta sig till sjukhuset så snabbt som möjligt.

loading...

2. Om du går vilse så måste du först hitta något att äta

Falskt. 

Om du har gått vilse och inte kommer hitta hem på ett bra tag så är det viktigare att du hittar rent vatten att dricka. En människa kan överleva i upp till sex veckor utan mat – så länge det finns vatten.

loading...

3. Om du är vilse och ska överleva natten så är ett vindskydd det bästa alternativet

Falskt.

Absolut, ett vindskydd är bra mot väder och vind, men om du inte har något varmt att sova på så kommer du inte heller överleva länge. Marken är ofta kallare än själva vädret och din kropp kommer tappa all värme på en gång.

loading...

4. Om du är vilse i öknen kan du dricka vätskan i en kaktus

Falskt. 

Du har säkert fått höra att om du är i öknen och behöver vatten så kan du dricka innehållet i en kaktus. Det stämmer till viss del, men det finns bara EN kaktus som innehåller en vätska som du kan dricka. I övrigt så är kaktusar giftiga och du blir förgiftad istället för att få vätskan du behöver.

loading...

5. Om du träffar en björn – spela död

Falskt. 

Det här är en klassiker som vi ofta ser på film. Men det är inte alls en bra taktik. Om du stöter på en björn så är det bättre att sakta backa därifrån, så du visar björnen att du inte vill inkräkta. En björn vill inte attackera dig om du inte provocerar den.

loading...

6. Om ett djur äter något så är det inte giftigt

Falskt.

Om du är i skogen och vill ta reda på vad du kan äta så har du säkert hört att du kan titta på vad djuren äter. Men det stämmer inte. Många bär och växter i naturen är giftiga för dig, men inte för ett djur. Du kan därför bara äta sådant som du vet är okej.

loading...

7. Om du inte har en kompass – kolla på vilken sida av trädet det växer mossa

Falskt. 

Många tror att mossa alltid växer på den norra sidan av ett träd. Men det är falskt. Mossa kan växa överallt på ett träd och har inget att göra med olika väderstreck.

loading...

8. Om du blir kraftigt nedkyld – lägg dig i ett badkar med varmt vatten

Falskt. 

Om kroppen har blivit så nedkyld att det börjar innebära livsfara så är det faktiskt bättre att bädda ner personen bland varma kläder och filtar. Varmt vatten chockerar istället och det är inte bra för temperaturen i kroppen.

loading...

9. Om du blir attackerad av en haj – slå den på nosen

Falskt.

Det här har du säkert också sett på film, men det är inte alls den bästa metoden för att bli av med en haj. Ögonen och gälarna är mycket känsligare så om du måste slåss med hajen – sikta där.

loading...

Vill du se mer från Lajkat?

loading...

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

Loading...