Livet Tips

Fotografen simmade ut till vraket och bröt sig in. Nu får de förbjudna bilderna från skeppet en hel värld att fascineras.

Fotografen simmade ut till vraket och bröt sig in. Nu får de förbjudna bilderna från skeppet en hel värld att fascineras.

När skrytbygget Costa Concordia togs i tjänst 2006 var fartyget det största italienskbyggda skeppet i världen. Men fartygets historia blev kort. Sent på kvällen den 13 januari 2012 gick hon på grund vid ön Giglio utanför Toscana, med totalt 4 234 personer ombord. 32 av dem omkom. Kaptenen Francesco Schettino blev ökänd som ”Kapten Ynkryg...

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

När skrytbygget Costa Concordia togs i tjänst 2006 var fartyget det största italienskbyggda skeppet i världen.

Men fartygets historia blev kort. Sent på kvällen den 13 januari 2012 gick hon på grund vid ön Giglio utanför Toscana, med totalt 4 234 personer ombord. 32 av dem omkom. Kaptenen Francesco Schettino blev ökänd som ”Kapten Ynkrygg” och dömdes till 16 års fängelse för att ha orsakat olyckan och för flera fall av vållande till annans död.

Så här 4 år efter katastrofen arbetar 200 personer med att montera ned det gigantiska fartyget. Hon ligger utanför Genua och ingen obehörig tillåts komma nära skeppet. Men tyske fotografen Jonathan Danko Kielkowski vägrade att lyssna på kustbevakningens order. Han beslutade sig för att simma 200 meter ut till vraket och med sig hade han sin kamera.

Resultatet är minst sagt fängslande och jag kunde inte låta bli att dela med mig av dessa unika bilder.

Sent på fredagkvällen den 13 januari 2012 gick Costa Concordia på grund. Samma dag hade passagerarna påbörjat en Medelhavskryssning. Lyxfartyget hade drygt 4 200 personer från 70 länder ombord, varav drygt 3 200 var passagerare. 32 personer omkom i haveriet.

loading...

Wikipedia/Rvongher

Numera ligger det spöklika vraket utanför den italienska hamnstaden Genua. För närvarande pågår ett omfattande arbete med att plocka isär det 290 meter långa Costa Concordia, bit för bit.

loading...

Ena sidan av fartyget låg under havsvattnet i 20 månader, vilket fått ena delen av fartyget att bli brunt och rostigt. Den andra, vitare sidan, är mer intakt.

loading...

Fascinerad av övergivna fartyget simmade den tyske fotografen Jonathan Danko Kielkowski ut till vraket för att dokumentera katastrofen – från insidan. Det var en simtur på runt 200 meter.

loading...

Fotografen hade tidigare gjort ett försök att ta sig ombord på Costa Concordia, men greps då av den italienska kustbevakningen.

loading...

Men när han väl steg ombord fick han se saker som få tidigare sett. Trots stora mängder bråte går det fortfarande att se lyxfartygets en gång smaragdgröna detaljer.

loading...

Det maffia kasinot på båten är nästan oigenkännligt…

loading...

Bortsett från de sönderrostade och vattenskadade pokermaskinerna.

loading...

Övergivet bagage, rullstolar, barnvagnar och andra personliga tillhörigheter låg utströdda längs de smala korridorerna.

loading...

Fartygets pianobar, en av 13 barer på Costa Concordia. Visst ser den ut att vara i förvånansvärt bra skick?

loading...

Själva navet i underhållningen på lyxfartyget, dess teater. Efter mer än ett år i vattnet saknas det takpaneler och scenen är långt ifrån sin forna glans.

loading...

Jättebåten hade 13 däck och runt 1500 hytter. Den här stora målningen har klarat sig väldigt bra.

loading...

”Mot alla odds så fann jag att vraket var väldigt lätt att ta sig runt i. Det fanns varken stängsel eller säkerhetspersonal. Snarare var alla dörrar öppna och flera lampor tända”, säger fotografen Jonathan enligt The Guardian.

loading...

Fartyget hade även fyra pooler, två med infällbara tak, fem jacuzzis, fem spa:n och en biograf på huvudpooldäcket.

loading...

Bärgningen av Costa Concordia beskrivs som den svåraste och dyraste i sjöhistorien.

loading...

Notan för hela katastrofen, med nedmontering av skeppet, beräknas kosta nästan 15 miljarder kronor.

loading...

Kapten Francesco Schettino stod på bryggan där där ödesdigra kvällen för sex år sedan. ”Vi har haft ett strömavbrott och utvärderar bara… som mest kommer vi att behöva en bogserbåt”, förklarade han för den italienska kustbevakningen…

loading...

Imgur

Även om fartygolyckan innebar en stor katastrof för både många människor och miljön, så är jag glad att den här tyske fotografen tog sig in och dokumenterade insidan. Det är både spännande, fascinerade och kan påminna som en varning inför framtiden. Dela gärna vidare detta med dina vänner om du också vill att de ska få en inblick i Costa Concordias inre.

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

Loading...