Tips Livet

20 nya användningsområden för citron som kommer förenkla din vardag

20 nya användningsområden för citron som kommer förenkla din vardag

Citroner representerar ofta det dåliga eller sura i livet. Iallafall i det klassiska ordspråket ”When life gives you lemons”. Men citroner är en helt otrolig liten sak, som kan göra så mycket mer än att bara dekorera smörgåstårtan. Nedan presenterar vi 14 tips för andra användningsområden av citronen.

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

Citroner representerar ofta det dåliga eller sura i livet. Iallafall i det klassiska ordspråket ”When life gives you lemons”. Men citroner är en helt otrolig liten sak, som kan göra så mycket mer än att bara dekorera smörgåstårtan. Nedan presenterar vi 14 tips för andra användningsområden av citronen.

loading...

Pixabay

Använd till huden
Kläm finnar på naturlig väg genom att dutta lite citronsaft på dem. Detta hjälper dem att försvinna under dagen. Man kan också använda saften till en fräsch och naturlig rengöring, men då måste du upprepa processen i ett flertal dagar för att se resultat. Med åldern förändras också huden, och för att bleka leverfläckarna kan man badda citronsaft på området och skölja bort efter 15 minuter.
 
Slinga håret
Ett enkelt, billigt och mindre slitsamt sätt att bleka håret på är också med hjälp av citronsaft. Blanda 1/4 saft med 3/4 vatten och applicera i håret. Låt det sedan torka. För maximal effekt, upprepa dagligen i en vecka.
 
Gör din egen rumsdoft/luftfuktare
Med hjälp av din spis och en kastrull kan du fräscha upp den torra vinterluften i ditt hem. Placera bara pannan på spisen, fyll den med vatten, citronskal, kanelstänger, nejlika och äppelskal. Luften kommer kännas och dofta underbart. Kom bara ihåg att röra om i pannan lite då och då.
 
Fräscha upp naglarna.
Blanda 1/3 citronsaft med 2/3 vatten och lägg fingertopparna i blöt. Efter 5 minuter, torka händerna och gnugga lite citronskal på naglarna. Detta kommer att ljusa upp och lämna dem fräscha och fina.

Motverka dålig andedräkt
Gurgla lite citronsaft kan göra underverk för en dålig andedräkt. Svälj sedan för långverkande effekt. Syran kommer att döda bakterierna som orsakar den dåliga lukten. Glöm inte att skölja munnen med vatten efteråt, eftersom citronsyran också kan försvaga emaljen.

loading...

Pixabay

Behandla mjäll
Massera in 2 msk citronsaft i skalpen och skälm sedan ur med vatten. Blanda sedan 1 tsk saft med 2 dl vatten och skölj igenom håret med blandningen. Upprepa dagligen tills mjället har försvunnit.

Ta bort tuffa fläckar på marmor
Du kanske tror att marmor är en sten, men det är egentligen bara förstelnat kalcium, alltså mycket gamla snäckskal. Detta är förklaringen till varför marmor skadas och fläckas ned så pass lätt, och dessa fläckar är svåra att få bort. Får du inte bort fläckarna, dela då en citron, doppa den delade sidan i salt och gnugga hårt på fläcken. Skölj sedan väl. Men gör bara detta som absolut sista utväg, då syra också kan skada marmor om man har otur.

Ta bort envisa bärfläckar
Plocka bär är kul, men speciellt efter man plockat blåbär, blir fingrarna både röda, lila och blå. Dessa fläckar är också svåra att få bort, men prova istället att tvätta med citronsaft för att efter några minuter skölja med varmt vatten och tvål. Du kan behöva upprepa processen ett par gånger för att få bort allt.
 
Mjuka upp torra armbågar
Blanda bakpulver med citronsaft till en pasta och gnugga denna mot armbågarna. Skölj av pasan med lite vatten, gärna blandat med citron, och massera med olivolja. Detta kommer mjuka upp de torra partierna och lämna huden len och fräsch.

Ta bort vårtor
Applicera ett lager citronsaft på vårtan med en bomullstuss. Upprepa proceduren ett par dagar tills citronsyran har upplöst vårtan helt.

loading...

Pixabay

Rengör koppar, mässing och rostfritt stål
Gör en pasta av citronsaft och salt, och applicera på fläckar eller orenheter på metallen.Låt det vara i 5 minuter, och skölj sedan i varmt vatten och torka dem torra. Du kan använda samma metod för att rengöra diskhon.

Fräscha upp soptunnan
Lägg helt enkelt ned en citronbit i soptunnan för att fräscha upp den en aning.

Tillsätt när du kokar ris
Genom att lägga till lite citron i vattnet när du kokar ris, kommer riset inte fastna på kanterna lika lätt. Det ger också en subtil, men god smak.

Håll myrorna borta
Häll lite citronsaft kring dörren för att hålla myror och andra insekter borta, istället för att använda bekämpningsmedel. Citron fungerar lika bra och är dessutom inte skadliga för dina husdjur eller barn.

Fräscha upp diskmaskinen
Likt hur du fräschar upp soptunnan, gälar här samma princip. Kasta in en halv citron i diskmaskinen för att fräscha upp både maskinen och disken.

loading...

Pixabay

Använder du något av dessa husmorsknep, eller har du något eget? Dela gärna med dig på Facebook!
 

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

Loading...