Tips Nöje

Dottern dör, men återupplivas i sista stund. Nu varnar pappan för dolt virus som kan drabba spädbarn.

Dottern dör, men återupplivas i sista stund. Nu varnar pappan för dolt virus som kan drabba spädbarn.

Som vi alla vet kommer förkylningar och influensor som ett brev på posten under vinterhalvåret. Vi ser det som naturligt att känna sig hängig då, helt enkelt. Mestadels på grund av klimatet. Men det är viktigt att komma ihåg att alla influensor och förkylningssymptomer inte är en naturlig följd av kylan. Det sistnämnda har den här pappan lärt ...

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

Som vi alla vet kommer förkylningar och influensor som ett brev på posten under vinterhalvåret. Vi ser det som naturligt att känna sig hängig då, helt enkelt. Mestadels på grund av klimatet. Men det är viktigt att komma ihåg att alla influensor och förkylningssymptomer inte är en naturlig följd av kylan.

Det sistnämnda har den här pappan lärt sig efter en skräckupplevelse med familjens lilla dotter. Något som han valde att dela med sig av på Imgur – för att varna andra föräldrar för viruset som många misstar för en vanlig förkylning.

Det var i februari som familjen upplevde ett par omtumlande dagar på sjukhuset i Memphis, USA. Deras lilla dotter hade varit sjuk ett tag i vad som verkade vara en förkylning. Men det hela verkade mystiskt och när hon aldrig blev bättre bestämde de sig för att köra till akuten.

loading...

Väl där var goda råd dyra. Hon led av en hjärnhinneinflammation och inne i sjukhussalen hände det otänkbara.

”Så fort de tog hand om, planade hennes puls ut. Hon var nära att gå bort. Men de lyckades återuppliva henne och koppla henne till en respirator”, skriver pappan på Imgur.

loading...

Efter den skräckupplevelsen diagnosticerade läkarna henne med RS-virus, eller respiratoriskt syncytievirus. Något som börjar som en vanlig förkylning med hosta, snuva och lite feber. Det är ingen fara för äldre barn och vuxna, men barn som är upp till ett år kan bli ordentligt sjuka med ansträngd hosta och svårigheter att andas, skriver Vårdguiden.

Läkarna berättade för pappan att om föräldrarna inte varit vaksamma och kommit in till sjukhuset hade det kunnat gå riktigt illa. Bara en vecka innan händelsen hade pappan ingen aning om det allvarliga viruset. Därför vill han nu varna föräldrar över hela världen – och påminner om hur det kan vara livsavgörande med rena händer när man är i kontakt med ett spädbarn.

loading...

Pappan vill framför allt varna för RS-virus eftersom den så lätt kan misstas för en vanlig förkylning. Symptomen är densamma, men ring Vårdguiden på 1177 eller besök vårdcentral om du upplever följande:

• Om du inte får samma kontakt med barnet som vanligt, om hen är ointresserat av omgivningen och verkar mycket trött.

• Om barnet inte orkar äta.

• Om barnet är andfått, har en ansträngd andning eller andningsuppehåll.

• Om barnet är blekt eller blåaktigt, det blåa kan synas mest på läpparna och under naglarna.

• Om barnet hostar så att det blir svårt för hen att andas eller att äta.

Det är väldigt viktig att komma ihåg att om man drabbas av viruset behöver det inte handla om man varit ute när det varit för kallt. Det handlar istället om smutsiga ytor i vår vardag och hostningar och nysningar rakt ut i luften.

3 veckor senare tog pappan bilden här nedanför. Familjens lilla dotter, som dessutom haft bronkit, lunginflammation och en allvarligt skadad lunga, överlevde mot alla odds. För familjen är hon numera ett litet mirakel. En född kämpe.

”Snälla, se till att tvätta era händer innan ni tar i de små liven. Och kom ihåg att klä dem ordentligt när ni går ut.”

loading...

Hjälp gärna till att sprida pappans varning så att ingen behöver drabbas. Om en delning kan rädda ett liv, så är det värt det.

Поделиться в FacebookDela på Facebook!

Loading...